Når Matador-mix bliver til karamel i huden

Er du gravid? Her er din hudpleje-guide

billedebillede

Hvordan plejer du bedst huden, når du er gravid? Og hvad må du egentlig behandle huden med?

Her er din HUDPLEJE-GUIDE! Vi kan kalde den “Skincare for Preggos” 🙂

Sådan passer du bedst passer på dit ansigt:

CREMER, SERUM, SKIN TONICS

Der er ingen grund til at gå i panik over hudpleje, når du er gravid. Altså, du må gerne! Hudpleje og kosmetik kan give dig velvære i en tid, hvor andre ting kan give sved på panden. Hudpleje- og kosmetiske produkter, der sælges i Danmark er godkendte i EU, så de er sikre at bruge -hvilket også gælder for gravide.

Generelt skal du pleje huden med sammen daglige rutiner som, når du ikke er gravid.

Læs mere om hudpleje på daglig basis her

Parabeneforskrækkelse

Der er desværre de seneste år opstået en parabene-forskrækkelse -og særligt blandt gravide. De parabener der primært anvendes i kosmetiske produkter er harmløse – de bidrager til, at produkterne ikke bliver gamle og fyldt med bakterier -og rådner.

Hellere rene produkter med parabener, end parabene-fri med bakterier, der kan give betændelse i din hud!

HYALURONSYRE

Serum og cremer med hyaluronsyre giver fugt til huden, og kan også frit anvendes. Så giv endelig din hud ekstra fugt og blødhed med disse produkter.

B, C og E vitamin

Produkter med B, C og E vitamin er harmløse i forbindelse med graviditet og amning og kan anvendes frit!

A -vitamin

A vitamin er det mest powerfulde antiaging vitamin, der speeder hudens cellefornyelse op, og modvirker nedbrydning af kollagen.

Men, A vitamin og graviditet går ikke som helhed hånd i hånd. Dog er der ikke dokumentation for, at anvendelse af små mængder A- vitamin creme skader foster/barn. Men anvendelse af større koncentrationer som medicinen “Ruacutan” (piller mod akne) må derimod IKKE anvendes op mod en graviditet, under graviditeten eller i ammeperioden.

Så selvom små mængder  A vitamin i cremer må antages at være helt uskadelige, er  anbefalingen alligevel, at det er bedst at undgå produkter med A vitamin under graviditet i ammeperiode.

Se efter, hvad der står på indholdsfortegnelsen, A vitamin kommer i mange former:
Differin (adapelen)
Retinin-A (tretinoin)
Retinol syre
Retinol
Retinyl linoleat
Retinyl palmitat
Tazaroten

2014-01-11 10.49.37

ANTI-AGING BEHANDLINGER med injektioner

BOTOX

Botox er medicin, og må ikke anvendes mens du er gravid, eller ammer. Man ved ikke, om det har nogen effekt på foster/barn, da der ikke er lavet undersøgelser på det. Så anbefalingen er: Nej, vent til efter ammeperioden.

FILLER

Filler er et kosmetisk produkt, hvor der heller ikke foreligger undersøgelser på, om det skader foster/barn (hvilket det formentlig SLET ikke gør) -Men produktet kan i ekstremt sjældne tilfælde give irritation/allergi/infektion i huden, hvorfor man ikke anbefaler det til gravide/ammende. Så anbefalingen er, ligesom for Botox: Vent til efter ammeperioden.

ANTI-AGING BEHANDLINGER uden injektioner

PEELING

Kun overfladiske peelinger med AHA, glycolsyre eller lactic acid anbefales. Svarer til “almindelige” ansigtsbehandlinger.

Dybe peelinger eller produkter med BHA (beta hydroxy syre (acid) eller salicylsyre anbefales ikke.

Skintonic eller creme med salicylsyre, glycolsyre og lactic acid kan godt anvendes (dvs små mængder lokalt på huden).

MIKRONÅLE

Generelt er vejledningen for gravide/ammende når det kommer til microneedling (Dermaroller) at undgå disse behandlinger. Men der foreligger ikke dokumentation for dette, og anbefalingen “nej” går på, at huden kan være med sart under graviditeten, og derfor kan huden overreagere på behandlingen. Dog kan man prøve “hjemmeruller” (0,1 mm) nåle og se, hvordan huden reagerer. Dette kan du være helt tryg ved. Behandlingerne er er ikke medicin som Botox, og de fugtgivende produkter, der følger med behandlingen, skader ikke foster/barn.

IMG_1498

HÅRFJERNING MED LASER

Der foreligger ikke undersøgelser, der hverken kan af- eller bekræfte, om det er sikkert at få lavet hårfjerning med laser under graviditeten. Som udgangspunkt er der heller ikke forbud mod det, og hvis du holder dig til benene, burde det være helt sikket. Laserbehandlingen består i en opvarmning af hårsækkene, og skader ikke fosteret. Men hold dig til behandling af dine ben og ikke mave.

WAXING

Nogle gravide oplever mere sensitiv hud under graviditeten, så vær opmærksom på, at anvende noget beroligende (fx aloe vera eller lavendel creme/ olie) efter voks.

SOL

Solarie

Nej Nej Nej og atter Nej. Gravid eller ikke gravid. Det er nærmest vanvid at tage solarie. Risikoen for at udvikle modermærkekræft er 59% højere for folk, der har taget solarie før de er 35 år end folk, der aldrig har taget solarie.

Selvbruner

Go ahead. Selvbruner til gravide er et rigtig god alternativ til solbadning! Vær ikke bange for hormonforstyrrende stoffer i selvbrunere, de, som er på det danske marked er alle EU godkendte, og derved også godkendte til gravide.

KIRUGISKE BEHANDLINGER

No-go. Vent til ammeperioden er ovre.

44 kommentarer

 • Helene Larsen

  Hej 🙂
  Må man bruge sine “normale” hudpleje, masker og øjencremer med hyaluron syrer, AHA og mælkesyre og vitamin c ? Og hvad med makeup.. hvis man anvender mineral makeup?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Dr Sperling

   ALmindelige kosmetiske produkter har meget lave indhold af de aktive ingredienser, så ja det burde du godt kunne. Doserne er så små.
   Mvh

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kathrine

  Må jeg bruge origins ginzing spf40 energy-boosting tinted moisturizer når jeg er gravid? Jeg kan se at produktet indeholder Isopropyl Myristate og caffeine.. Vh

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Dr Sperling

   Kender ikke det specifikke produkt desværre. Mvh

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • NAIMA

  Hej Doctor Sperling. Jeg ville spørger dig om BB- glow skin behandling er okay at få lavet når man er gravid? Kærligste hilsner herfra.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Dr Sperling

   Kender ikke behandlingen, men hvis det er en kosmetolog behandling er det ok

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kommende mor

  Kære Doctor Sperling,

  Jeg har nogle lækre produkter fra Filorga, deres Oxygen Glow Cream og Hydra Hyal Serum samt Oxygen Glow EYE Cream. Kan jeg bruge dem trods jeg er gravid??

  De bedste hilsner
  M

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Dr Sperling

   Hejsa, kender ikke filorgas produkter indgående, så kan ikke udtale mig med sikkerhed.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mercedes

  Kære Doctor Sperling,

  Jeg har nogle lækre produkter fra Filorga, deres Oxygen Glow Cream og Hydra Hyal Serum samt Oxygen Glow EYE Cream. Kan jeg bruge dem trods jeg er gravid??

  De bedste hilsner
  M

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Kære Marie Louise
  Er det ok at benytte almindelig “håndkøbs”peeling med 2% salicylsyre under graviditet?
  Kh
  Mette

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Shila

  Hej Dr. Sperling
  Må man gerne få en diamantslibning og oxygenbehandling, når man ammer? Jeg har desuden læst at der anvendes hyraluronsyre, hvor der bla er a vitamin i.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Dr Sperling

   Hejsa, Ja det må man gerne. Koncentrationerne er så små, at de umuligt kan skade dit barn via modermælken.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Charlotte

  Hej.. Jeg er gravid og overvejer at starte på IC clinicas serum som skulle være godt mod rosacea.. der er a-vitamin i ser jeg, må jeg så gerne bruge det ?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Dr Sperling

   Du kan forsøge, eller blot undlade serummet, der hvor du er mest rød i huden

   Kh

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Charlotte

   Undlade der hvor jeg er mest rød ? Jeg er ikke helt med.. jeg ville bruge den udelukkende på det område hvor det er værst ?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise Maigaard

  Hej. Første og fremmet tak for en yderst informativ skrivelse! Dog bliver jeg lidt forvirret af dette indlæg da du øverst skriver at man helt skal undgå A vitamin i hudpleje, men i en kommentar skriver at A vitamin i Beauty P. super boost er ok?
  Mvh Louise

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Dr Sperling

   Selvtak:-)

   Skriver at A-vitamin i visse meget høje koncentrationer er skadelige, fx som i Ruacutan. Men i små kosmetiske mængder (altså ikke lægemidler) er der ikke bevis for, det er skadeligt.
   Når man smøre meget små mængder på huden (som findes i kosmetiske cremer), vil koncentrationen være ekstremt lav og ikke skadelig.

   Bedste hilsen Dr. Sperling 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sarah

  Bare lige tak! Hvordan kan du først være poppet op nu? Har googlet alt i løbet af de sidste 21+4 uger og bare lige kæmpe tak, meget overskueligt indlæg. Har pinnet det, så jeg kan finde dig igen 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Dr Sperling

   Ih hvor godt:-) Dejligt at høre, du kan bruge indlægget! 🙂 og tillykke 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sabrina

  Hejsa.

  Jeg er blevet helt urolig.
  Jeg har siden før jeg blev gravid fået fire and ice behandling hver 4.-6. uge og får det stadig her under graviditeten (er nu i uge 19).
  Jeg læser mig så frem til, at man fraråder gravide at få kemisk peeling, frugtsyrebehandling og i øvrigt at bruge produkter med salicylsyre – hvilket jo netop er fire and ice fra IS Clinical.?
  Jeg bruger derudover alle deres produkter i min daglige hudpleje – Cleansing Complex, Active serum, proheal serum og moisturizing complex.
  Bør jeg stoppe med at bruge dem samt få behandlingerne?
  Sidst jeg var gravid, aborterede jeg – her fik jeg også behandlinger og brugte produkterne, så jeg er jo pludselig mere hysterisk i denne graviditet :/

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Dr Sperling

   Du skal ikke være nervøs. Du kan sagtens fortsætte dine behandlinger og produkter. De er ikke årsag til, du aborterede.
   Is Clinical er jo ikke medicin og indhold af aktive ingredienser ret lave, så påvirker ikke dit foster.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla

  Hej.
  Jeg faldt lige over dit indlæg, da jeg er ny gravid. Jeg begyndte i december at bruge m2 lash serum og blev pludselig helt i tvivl om jeg må benytte det under graviditet – men kan ikke læse noget om det, der hvor jeg har købt det. Er det noget du ved noget om?

  På forhånd tak!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • drsperling

   Hej Camilla

   Da du anvender så små mængder, tror jeg ikke det er et problem, du anvender M2. Jeg kender dog ikke M2 personligt, andet end at mange bliver irriteret i øjnene af produkter (oplever svie), men du må prøve dig frem.

   Mvh Dr. Sperling

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Azra

  Hej igen 🙂
  Spraytan fra mærket vita liberata – er det godkendt til gravide? 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • drsperling

   Hejsa
   Det ved jeg desværre ikke, skriv evt til producenten

   Mvh

   Dr S

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lone Damsgaard

  Hej DRSPERLING 🙂 Tak for et lækkert og informativt indlæg! Jeg overvejer meget at købe nogle produkter med Hyaluronsyre, da jeg er blevet “hooked” efter at have læst et par artikler omkring det. Jeg er dog lidt i tvivl om jeg skal købe den rene hyaluron syre, da der står nogle steder at det kun er op til 1% hyaluronsyre som må anvendes direkte på huden. Jeg har kigget lidt på denne: https://perfect-body.dk/hyaluronsyre-serum
  Men jeg kan ikke se hvor mange procenter det er? Tror du den kan bruges og er det noget jeg skal være bekymret for med en gravid mave?
  Håber du kan hjælpe,

  Venlig Hilsen,
  Lone Damsgaard

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • drsperling

   Selvtak:-)
   Lyder til du sagtens kan anvende den serum, du linker til. Koncentrationerne i almindelige kosmetiske produkter er ofte lav. Kun ved klinikbehanldinger etc er koncentrationerne høje.

   Mvh Dr Sperling

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne G

  Hej.
  Hvad med ansigtscreme, der bruger A vitamin estre (ex: Beauté Pacifique Super 3 Booster), bør denne form for cremer også undgås i forbindelse med graviditet? Synes det er meget blandede svar, jeg finder på nettet 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • drsperling

   Du kan godt bruge Beauté P produkter 🙂 indholdet er stadig relativt lavt (ikke medicinsk dosis).

   Bedste hilsen

   Dr. Sperling

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Azra

  Hej Marie Louise 🙂

  Ved ikke om jeg har sendt en kommentar i forvejen, den blev lige pludselig væk 🙂 men ville høre dig om hvilke produkter du kan anbefale når man er gravid? Er i 11 uge og har indtil nu brugt Murad så er jo helt panisk for om der sker noget.

  Håber du kan hjælpe 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • drsperling

   Hejsa
   Du kan sagtens bruge Murad, når du er gravid. Ellers er IS Clinical også et godt mærke.

   Hilsner fra Dr. Sperling 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marie

  Kære Dr Sperling,
  Mange tak for et fantastisk informativt skriv, selvom jeg først har fundet det her et år efter det er skrevet.
  Jeg synes det i høj grad mangler information til gravide om anvendelsen af anti-age produkter og andre beauty produkter.
  Jeg står sel vi den situation at jeg har fået i gave en Fire and Ice dybderensene behandling med Is Clinicals procukter – og jeg er gravid i uge 38.
  Jeg vil super gerne have behandlingen foretaget her inden solen begynder at skinne for voldsomt, så har en tid til næste uge. Men nu bliver jeg i tvivl om jeg ‘må’ som gravid…?
  Må jeg i øvrigt anvende deres produkter mens jeg ammer?
  Dbh Marie

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • drsperling

   🙂 Tak for dit spørgsmål og søde ord!

   Gravide må gerne bruge Is Clinical produkter inkl Fire and Ice

   Kh Dr Sperling

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kamilla

  Hej

  Jeg sidder her med en POSITIV graviditetstest (CHOK)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • drsperling

   Hejsa!

   Tillykke med graviditet!

   Hvis du stopper med A vit (som ikke har skadet dit foster) og Botox lyder det fint.
   Ved ikke præcist hvad der er i Imdeen piller, så kan ikke udtale mig om dette desværre.

   Mange hilsner
   Dr . Sperling 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Janni

  Hej,
  Må man gerne få en dimantslibning kombineret dermaOxy under en graviditet?
  Mvh Janni

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • drsperling

   Vi har ikke de specifikke behandlinger i Amalieklinikken, så kan ikke med sikkerhed udtale mig, da behandlingerne kan variere i kvalitet fra sted Til sted, men tror ikke der er noget problem i det

   Mvh Dr S

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marie

  Kære Heidi

  Jeg vil tillade mig, at spørge dig om noget hudpleje under graviditeten. Jeg er nu 25 uger henne og min hud har desværre ændret sig en del. Jeg har fået nogle karsprængninger, men primært har jeg fået flere linjer og pigmentpletter. Karsprængninger har jeg fået fjernet tidligere da jeg var ca. 18 år gammel, men nu er de kommet lidt igen. Jeg er btw. 33 år og har siden jeg var 18 år brugt solcreme hver dag hele året rundt. Det gør jeg stadig. Jeg har tidligere brugt Clinique even better serum til pigmentpletter efter acne og det virkede virkelig godt. Jeg har også været rigtig glad for bioeffect efg. Ville det mon være ok at bruge én af disse sera når jeg er gravid? Jeg har googlet meget, men kan ikke finde så meget om det. Jeg vil også meget gerne have anbefalet en behandling på klinikken, som kan give mit hud lidt ekstra.
  På forhånd tak for din tid.

  Venlig Hilsen Marie

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • drsperling

   Hej Marie

   Lige for en god ordens skyld: Jeg hedder ikke Heidi, men Marie Louise 😉
   Tak for din henvendelse. Kender ikke Cliniques produkter, men tror de er ganske harmløse, også når du er gravid.
   En behandling på klinikken vil være Fire and Ice, hvis du er generet af pigment. Denne behandling frisker huden rigtig meget op, den både renser og fugter i dybden.
   Bedste hilsen

   Dr. Sperling

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rikke Olsen

  Stor fan, og har også købt din bog, som jeg anbefaler vidt og bredt. 🙂 ville lige høre om billedet med de to is clinical produkter på, om det er fordi de indeholder ting man skal holde sig fra ved graviditet? 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • drsperling

   Hej Rikke!
   Mange tak for dine rosende ord!! Glæder mig meget:-))
   Nej, du kan sagtens bruge IS Clinical´s produkter, hvis du er gravid.

   Kh Dr. Sperling

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • michelle

  Hej Dr. Sperling

  Jeg laeser med stor fornojelse din blog (skriver paa engelsk tastatur – saa haaber, at du kan tyde min tekst?).

  Jeg er bosiddende i Dubai og selvom jeg har boet hernede i flere aar, forekommer det mig stadig, at det er en jungle at finde rundt i dygtige doktorer og behandlere. Jeg har dog fundet en dygtig amerikansk laege til mine botox-behandlinger. Men mit spoergsmael gaar paa, at jeg laenge har overvejet en peeling af min hud i ansigtet og fortil paa brystpartiet.

  Hvad er dine anbefalinger og din erfaring med resultater mm og hvad skal jeg vaere saerligt opmaerksom paa?

  Venligst Michelle

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • drsperling

   Kære Michelle!
   Mange tak for dit spørgsmål, og dejligt, du følger min blog! Skønt den er nået helt til Dubai;-)
   mht peeling er der mange forskellige typer. Så du skal først og fremmest have en vurdering af, hvad dit problem er primært: pigmenteringer? Tør hud? Ar? Derefter kan man vælge den rigtige. Nogle gange skal man teste en mild peeling først, og se, hvordan huden reagerer, derefter kan man vælge en stærkere peeling, der også vil give bedre resultater (hvor huden til dels skaller af;-) Nuvel, når du bor i Dubai skal du være opmærksom på, at huden efter en peeling kan være lysfølsom i 3-4 uger. Så du må starte blidt ud, og se, hvordan din hud reagerer, inkl anvende SPF 50 i din dagcreme minimum 3-4 uger efterfølgende.
   Jeg laver en del peelinger med en relativ stærk salicylsyre (frugtsyre), som er meget effektiv særligt på pigmentpletter og fine linjer. Men mange andre peelinger er også effektive (lactic acid, glycolsyre, AHA, BHA)
   Men hvis du aldrig har prøvet en peeling, så er min bedste råd: Start blidt! Og graduér derefter op til stærkere styrke.
   Bedste hilsen
   Dr. Sperling

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Når Matador-mix bliver til karamel i huden