✕
NĂ„r Bland selv slik bliver til karamel i huden

Er du gravid? Her er din hudpleje-guide

billedebillede

Hvordan plejer du bedst huden, når du er gravid? Og hvad må du egentlig behandle huden med?

Her er din HUDPLEJE-GUIDE! Vi kan kalde den “Skincare for Preggos” 🙂

Sådan passer du bedst passer på dit ansigt:

CREMER, SERUM, SKIN TONICS

Der er ingen grund til at gå i panik over hudpleje, når du er gravid. Altså, du må gerne! Hudpleje og kosmetik kan give dig velvære i en tid, hvor andre ting kan give sved på panden. Hudpleje- og kosmetiske produkter, der sælges i Danmark er godkendte i EU, så de er sikre at bruge -hvilket også gælder for gravide.

Generelt skal du pleje huden med sammen daglige rutiner som, når du ikke er gravid.

Læs mere om hudpleje på daglig basis her

Parabeneforskrækkelse

Der er desværre de seneste år opstået en parabene-forskrækkelse -og særligt blandt gravide. De parabener der primært anvendes i kosmetiske produkter er harmløse – de bidrager til, at produkterne ikke bliver gamle og fyldt med bakterier -og rådner.

Hellere rene produkter med parabener, end parabene-fri med bakterier, der kan give betændelse i din hud!

HYALURONSYRE

Serum og cremer med hyaluronsyre giver fugt til huden, og kan også frit anvendes. Så giv endelig din hud ekstra fugt og blødhed med disse produkter.

B, C og E vitamin

Produkter med B, C og E vitamin er harmløse i forbindelse med graviditet og amning og kan anvendes frit!

A -vitamin

A vitamin er det mest powerfulde antiaging vitamin, der speeder hudens cellefornyelse op, og modvirker nedbrydning af kollagen.

Men, A vitamin og graviditet går ikke som helhed hånd i hånd. Dog er der ikke dokumentation for, at anvendelse af små mængder A- vitamin creme skader foster/barn. Men anvendelse af større koncentrationer som medicinen “Ruacutan” (piller mod akne) må derimod IKKE anvendes op mod en graviditet, under graviditeten eller i ammeperioden.

Så selvom små mængder  A vitamin i cremer må antages at være helt uskadelige, er  anbefalingen alligevel, at det er bedst at undgå produkter med A vitamin under graviditet i ammeperiode.

Se efter, hvad der står på indholdsfortegnelsen, A vitamin kommer i mange former:
Differin (adapelen)
Retinin-A (tretinoin)
Retinol syre
Retinol
Retinyl linoleat
Retinyl palmitat
Tazaroten

2014-01-11 10.49.37

ANTI-AGING BEHANDLINGER med injektioner

BOTOX

Botox er medicin, og må ikke anvendes mens du er gravid, eller ammer. Man ved ikke, om det har nogen effekt på foster/barn, da der ikke er lavet undersøgelser på det. Så anbefalingen er: Nej, vent til efter ammeperioden.

FILLER

Filler er et kosmetisk produkt, hvor der heller ikke foreligger undersøgelser på, om det skader foster/barn (hvilket det formentlig SLET ikke gør) -Men produktet kan i ekstremt sjældne tilfælde give irritation/allergi/infektion i huden, hvorfor man ikke anbefaler det til gravide/ammende. Så anbefalingen er, ligesom for Botox: Vent til efter ammeperioden.

ANTI-AGING BEHANDLINGER uden injektioner

PEELING

Kun overfladiske peelinger med AHA, glycolsyre eller lactic acid anbefales. Svarer til “almindelige” ansigtsbehandlinger.

Dybe peelinger eller produkter med BHA (beta hydroxy syre (acid) eller salicylsyre anbefales ikke.

Skintonic eller creme med salicylsyre, glycolsyre og lactic acid kan godt anvendes (dvs små mængder lokalt på huden).

MIKRONÅLE

Generelt er vejledningen for gravide/ammende når det kommer til microneedling (Dermaroller) at undgå disse behandlinger. Men der foreligger ikke dokumentation for dette, og anbefalingen “nej” går på, at huden kan være med sart under graviditeten, og derfor kan huden overreagere på behandlingen. Dog kan man prøve “hjemmeruller” (0,1 mm) nåle og se, hvordan huden reagerer. Dette kan du være helt tryg ved. Behandlingerne er er ikke medicin som Botox, og de fugtgivende produkter, der følger med behandlingen, skader ikke foster/barn.

IMG_1498

HÅRFJERNING MED LASER

Der foreligger ikke undersøgelser, der hverken kan af- eller bekræfte, om det er sikkert at få lavet hårfjerning med laser under graviditeten. Som udgangspunkt er der heller ikke forbud mod det, og hvis du holder dig til benene, burde det være helt sikket. Laserbehandlingen består i en opvarmning af hårsækkene, og skader ikke fosteret. Men hold dig til behandling af dine ben og ikke mave.

WAXING

Nogle gravide oplever mere sensitiv hud under graviditeten, så vær opmærksom på, at anvende noget beroligende (fx aloe vera eller lavendel creme/ olie) efter voks.

SOL

Solarie

Nej Nej Nej og atter Nej. Gravid eller ikke gravid. Det er nærmest vanvid at tage solarie. Risikoen for at udvikle modermærkekræft er 59% højere for folk, der har taget solarie før de er 35 år end folk, der aldrig har taget solarie.

Selvbruner

Go ahead. Selvbruner til gravide er et rigtig god alternativ til solbadning! Vær ikke bange for hormonforstyrrende stoffer i selvbrunere, de, som er på det danske marked er alle EU godkendte, og derved også godkendte til gravide.

KIRUGISKE BEHANDLINGER

No-go. Vent til ammeperioden er ovre.

44 kommentarer

  • Helene Larsen

    Hej 🙂
    MĂ„ man bruge sine “normale” hudpleje, masker og Ăžjencremer med hyaluron syrer, AHA og mĂŠlkesyre og vitamin c ? Og hvad med makeup.. hvis man anvender mineral makeup?

    Siden  ·  Svar pĂ„ kommentar
    • Dr Sperling

      ALmindelige kosmetiske produkter har meget lave indhold af de aktive ingredienser, sÄ ja det burde du godt kunne. Doserne er sÄ smÄ.
      Mvh

      Siden  ·  Svar pĂ„ kommentar
  • Kathrine

    MÄ jeg bruge origins ginzing spf40 energy-boosting tinted moisturizer nÄr jeg er gravid? Jeg kan se at produktet indeholder Isopropyl Myristate og caffeine.. Vh

    Siden  ·  Svar pĂ„ kommentar
  • NAIMA

    Hej Doctor Sperling. Jeg ville spÞrger dig om BB- glow skin behandling er okay at fÄ lavet nÄr man er gravid? KÊrligste hilsner herfra.

    Siden  ·  Svar pĂ„ kommentar
    • Dr Sperling

      Kender ikke behandlingen, men hvis det er en kosmetolog behandling er det ok

      Siden  ·  Svar pĂ„ kommentar
  • Kommende mor

    KĂŠre Doctor Sperling,

    Jeg har nogle lĂŠkre produkter fra Filorga, deres Oxygen Glow Cream og Hydra Hyal Serum samt Oxygen Glow EYE Cream. Kan jeg bruge dem trods jeg er gravid??

    De bedste hilsner
    M

    Siden  ·  Svar pĂ„ kommentar
    • Dr Sperling

      Hejsa, kender ikke filorgas produkter indgÄende, sÄ kan ikke udtale mig med sikkerhed.

      Siden  ·  Svar pĂ„ kommentar
  • Mercedes

    KĂŠre Doctor Sperling,

    Jeg har nogle lĂŠkre produkter fra Filorga, deres Oxygen Glow Cream og Hydra Hyal Serum samt Oxygen Glow EYE Cream. Kan jeg bruge dem trods jeg er gravid??

    De bedste hilsner
    M

    Siden  ·  Svar pĂ„ kommentar
  • Mette

    KĂŠre Marie Louise
    Er det ok at benytte almindelig “hĂ„ndkĂžbs”peeling med 2% salicylsyre under graviditet?
    Kh
    Mette

    Siden  ·  Svar pĂ„ kommentar
  • Shila

    Hej Dr. Sperling
    MÄ man gerne fÄ en diamantslibning og oxygenbehandling, nÄr man ammer? Jeg har desuden lÊst at der anvendes hyraluronsyre, hvor der bla er a vitamin i.

    Siden  ·  Svar pĂ„ kommentar
    • Dr Sperling

      Hejsa, Ja det mÄ man gerne. Koncentrationerne er sÄ smÄ, at de umuligt kan skade dit barn via modermÊlken.

      Siden  ·  Svar pĂ„ kommentar
  • Charlotte

    Hej.. Jeg er gravid og overvejer at starte pÄ IC clinicas serum som skulle vÊre godt mod rosacea.. der er a-vitamin i ser jeg, mÄ jeg sÄ gerne bruge det ?

    Siden  ·  Svar pĂ„ kommentar
    • Dr Sperling

      Du kan forsĂžge, eller blot undlade serummet, der hvor du er mest rĂžd i huden

      Kh

      Siden  ·  Svar pĂ„ kommentar
    • Charlotte

      Undlade der hvor jeg er mest rÞd ? Jeg er ikke helt med.. jeg ville bruge den udelukkende pÄ det omrÄde hvor det er vÊrst ?

      Siden  ·  Svar pĂ„ kommentar
  • Louise Maigaard

    Hej. FÞrste og fremmet tak for en yderst informativ skrivelse! Dog bliver jeg lidt forvirret af dette indlÊg da du Þverst skriver at man helt skal undgÄ A vitamin i hudpleje, men i en kommentar skriver at A vitamin i Beauty P. super boost er ok?
    Mvh Louise

    Siden  ·  Svar pĂ„ kommentar
    • Dr Sperling

      Selvtak:-)

      Skriver at A-vitamin i visse meget hÞje koncentrationer er skadelige, fx som i Ruacutan. Men i smÄ kosmetiske mÊngder (altsÄ ikke lÊgemidler) er der ikke bevis for, det er skadeligt.
      NÄr man smÞre meget smÄ mÊngder pÄ huden (som findes i kosmetiske cremer), vil koncentrationen vÊre ekstremt lav og ikke skadelig.

      Bedste hilsen Dr. Sperling 🙂

      Siden  ·  Svar pĂ„ kommentar
  • Sarah

    Bare lige tak! Hvordan kan du fĂžrst vĂŠre poppet op nu? Har googlet alt i lĂžbet af de sidste 21+4 uger og bare lige kĂŠmpe tak, meget overskueligt indlĂŠg. Har pinnet det, sĂ„ jeg kan finde dig igen 🙂

    Siden  ·  Svar pĂ„ kommentar
    • Dr Sperling

      Ih hvor godt:-) Dejligt at hþre, du kan bruge indlégget! 🙂 og tillykke 🙂

      Siden  ·  Svar pĂ„ kommentar
  • Sabrina

    Hejsa.

    Jeg er blevet helt urolig.
    Jeg har siden fÞr jeg blev gravid fÄet fire and ice behandling hver 4.-6. uge og fÄr det stadig her under graviditeten (er nu i uge 19).
    Jeg lĂŠser mig sĂ„ frem til, at man frarĂ„der gravide at fĂ„ kemisk peeling, frugtsyrebehandling og i Ăžvrigt at bruge produkter med salicylsyre – hvilket jo netop er fire and ice fra IS Clinical.?
    Jeg bruger derudover alle deres produkter i min daglige hudpleje – Cleansing Complex, Active serum, proheal serum og moisturizing complex.
    BÞr jeg stoppe med at bruge dem samt fÄ behandlingerne?
    Sidst jeg var gravid, aborterede jeg – her fik jeg ogsĂ„ behandlinger og brugte produkterne, sĂ„ jeg er jo pludselig mere hysterisk i denne graviditet :/

    Siden  ·  Svar pĂ„ kommentar
    • Dr Sperling

      Du skal ikke vĂŠre nervĂžs. Du kan sagtens fortsĂŠtte dine behandlinger og produkter. De er ikke Ă„rsag til, du aborterede.
      Is Clinical er jo ikke medicin og indhold af aktive ingredienser ret lave, sÄ pÄvirker ikke dit foster.

      Siden  ·  Svar pĂ„ kommentar
  • Camilla

    Hej.
    Jeg faldt lige over dit indlĂŠg, da jeg er ny gravid. Jeg begyndte i december at bruge m2 lash serum og blev pludselig helt i tvivl om jeg mĂ„ benytte det under graviditet – men kan ikke lĂŠse noget om det, der hvor jeg har kĂžbt det. Er det noget du ved noget om?

    PÄ forhÄnd tak!

    Siden  ·  Svar pĂ„ kommentar
    • drsperling

      Hej Camilla

      Da du anvender sÄ smÄ mÊngder, tror jeg ikke det er et problem, du anvender M2. Jeg kender dog ikke M2 personligt, andet end at mange bliver irriteret i Þjnene af produkter (oplever svie), men du mÄ prÞve dig frem.

      Mvh Dr. Sperling

      Siden  ·  Svar pĂ„ kommentar
  • Azra

    Hej igen 🙂
    Spraytan fra mĂŠrket vita liberata – er det godkendt til gravide? 🙂

    Siden  ·  Svar pĂ„ kommentar
    • drsperling

      Hejsa
      Det ved jeg desvĂŠrre ikke, skriv evt til producenten

      Mvh

      Dr S

      Siden  ·  Svar pĂ„ kommentar
  • Lone Damsgaard

    Hej DRSPERLING 🙂 Tak for et lĂŠkkert og informativt indlĂŠg! Jeg overvejer meget at kĂžbe nogle produkter med Hyaluronsyre, da jeg er blevet “hooked” efter at have lĂŠst et par artikler omkring det. Jeg er dog lidt i tvivl om jeg skal kĂžbe den rene hyaluron syre, da der stĂ„r nogle steder at det kun er op til 1% hyaluronsyre som mĂ„ anvendes direkte pĂ„ huden. Jeg har kigget lidt pĂ„ denne: https://perfect-body.dk/hyaluronsyre-serum
    Men jeg kan ikke se hvor mange procenter det er? Tror du den kan bruges og er det noget jeg skal vĂŠre bekymret for med en gravid mave?
    HĂ„ber du kan hjĂŠlpe,

    Venlig Hilsen,
    Lone Damsgaard

    Siden  ·  Svar pĂ„ kommentar
    • drsperling

      Selvtak:-)
      Lyder til du sagtens kan anvende den serum, du linker til. Koncentrationerne i almindelige kosmetiske produkter er ofte lav. Kun ved klinikbehanldinger etc er koncentrationerne hĂžje.

      Mvh Dr Sperling

      Siden  ·  Svar pĂ„ kommentar
  • Anne G

    Hej.
    Hvad med ansigtscreme, der bruger A vitamin estre (ex: BeautĂ© Pacifique Super 3 Booster), bĂžr denne form for cremer ogsĂ„ undgĂ„s i forbindelse med graviditet? Synes det er meget blandede svar, jeg finder pĂ„ nettet 🙂

    Siden  ·  Svar pĂ„ kommentar
    • drsperling

      Du kan godt bruge BeautĂ© P produkter 🙂 indholdet er stadig relativt lavt (ikke medicinsk dosis).

      Bedste hilsen

      Dr. Sperling

      Siden  ·  Svar pĂ„ kommentar
  • Azra

    Hej Marie Louise 🙂

    Ved ikke om jeg har sendt en kommentar i forvejen, den blev lige pludselig vĂŠk 🙂 men ville hĂžre dig om hvilke produkter du kan anbefale nĂ„r man er gravid? Er i 11 uge og har indtil nu brugt Murad sĂ„ er jo helt panisk for om der sker noget.

    HĂ„ber du kan hjĂŠlpe 🙂

    Siden  ·  Svar pĂ„ kommentar
    • drsperling

      Hejsa
      Du kan sagtens bruge Murad, nÄr du er gravid. Ellers er IS Clinical ogsÄ et godt mÊrke.

      Hilsner fra Dr. Sperling 🙂

      Siden  ·  Svar pĂ„ kommentar
  • Marie

    KĂŠre Dr Sperling,
    Mange tak for et fantastisk informativt skriv, selvom jeg fĂžrst har fundet det her et Ă„r efter det er skrevet.
    Jeg synes det i hĂžj grad mangler information til gravide om anvendelsen af anti-age produkter og andre beauty produkter.
    Jeg stĂ„r sel vi den situation at jeg har fĂ„et i gave en Fire and Ice dybderensene behandling med Is Clinicals procukter – og jeg er gravid i uge 38.
    Jeg vil super gerne have behandlingen foretaget her inden solen begynder at skinne for voldsomt, sĂ„ har en tid til nĂŠste uge. Men nu bliver jeg i tvivl om jeg ‘mĂ„’ som gravid…?
    MĂ„ jeg i Ăžvrigt anvende deres produkter mens jeg ammer?
    Dbh Marie

    Siden  ·  Svar pĂ„ kommentar
    • drsperling

      🙂 Tak for dit spĂžrgsmĂ„l og sĂžde ord!

      Gravide mÄ gerne bruge Is Clinical produkter inkl Fire and Ice

      Kh Dr Sperling

      Siden  ·  Svar pĂ„ kommentar
  • Kamilla

    Hej

    Jeg sidder her med en POSITIV graviditetstest (CHOK)

    Siden  ·  Svar pĂ„ kommentar
    • drsperling

      Hejsa!

      Tillykke med graviditet!

      Hvis du stopper med A vit (som ikke har skadet dit foster) og Botox lyder det fint.
      Ved ikke prÊcist hvad der er i Imdeen piller, sÄ kan ikke udtale mig om dette desvÊrre.

      Mange hilsner
      Dr . Sperling 🙂

      Siden  ·  Svar pĂ„ kommentar
  • Janni

    Hej,
    MÄ man gerne fÄ en dimantslibning kombineret dermaOxy under en graviditet?
    Mvh Janni

    Siden  ·  Svar pĂ„ kommentar
    • drsperling

      Vi har ikke de specifikke behandlinger i Amalieklinikken, sÄ kan ikke med sikkerhed udtale mig, da behandlingerne kan variere i kvalitet fra sted Til sted, men tror ikke der er noget problem i det

      Mvh Dr S

      Siden  ·  Svar pĂ„ kommentar
  • Marie

    KĂŠre Heidi

    Jeg vil tillade mig, at spÞrge dig om noget hudpleje under graviditeten. Jeg er nu 25 uger henne og min hud har desvÊrre Êndret sig en del. Jeg har fÄet nogle karsprÊngninger, men primÊrt har jeg fÄet flere linjer og pigmentpletter. KarsprÊngninger har jeg fÄet fjernet tidligere da jeg var ca. 18 Är gammel, men nu er de kommet lidt igen. Jeg er btw. 33 Är og har siden jeg var 18 Är brugt solcreme hver dag hele Äret rundt. Det gÞr jeg stadig. Jeg har tidligere brugt Clinique even better serum til pigmentpletter efter acne og det virkede virkelig godt. Jeg har ogsÄ vÊret rigtig glad for bioeffect efg. Ville det mon vÊre ok at bruge én af disse sera nÄr jeg er gravid? Jeg har googlet meget, men kan ikke finde sÄ meget om det. Jeg vil ogsÄ meget gerne have anbefalet en behandling pÄ klinikken, som kan give mit hud lidt ekstra.
    PÄ forhÄnd tak for din tid.

    Venlig Hilsen Marie

    Siden  ·  Svar pĂ„ kommentar
    • drsperling

      Hej Marie

      Lige for en god ordens skyld: Jeg hedder ikke Heidi, men Marie Louise 😉
      Tak for din henvendelse. Kender ikke Cliniques produkter, men tror de er ganske harmlÞse, ogsÄ nÄr du er gravid.
      En behandling pÄ klinikken vil vÊre Fire and Ice, hvis du er generet af pigment. Denne behandling frisker huden rigtig meget op, den bÄde renser og fugter i dybden.
      Bedste hilsen

      Dr. Sperling

      Siden  ·  Svar pĂ„ kommentar
  • Rikke Olsen

    Stor fan, og har ogsĂ„ kĂžbt din bog, som jeg anbefaler vidt og bredt. 🙂 ville lige hĂžre om billedet med de to is clinical produkter pĂ„, om det er fordi de indeholder ting man skal holde sig fra ved graviditet? 🙂

    Siden  ·  Svar pĂ„ kommentar
    • drsperling

      Hej Rikke!
      Mange tak for dine rosende ord!! GlĂŠder mig meget:-))
      Nej, du kan sagtens bruge IS ClinicalÂŽs produkter, hvis du er gravid.

      Kh Dr. Sperling

      Siden  ·  Svar pĂ„ kommentar
  • michelle

    Hej Dr. Sperling

    Jeg laeser med stor fornojelse din blog (skriver paa engelsk tastatur – saa haaber, at du kan tyde min tekst?).

    Jeg er bosiddende i Dubai og selvom jeg har boet hernede i flere aar, forekommer det mig stadig, at det er en jungle at finde rundt i dygtige doktorer og behandlere. Jeg har dog fundet en dygtig amerikansk laege til mine botox-behandlinger. Men mit spoergsmael gaar paa, at jeg laenge har overvejet en peeling af min hud i ansigtet og fortil paa brystpartiet.

    Hvad er dine anbefalinger og din erfaring med resultater mm og hvad skal jeg vaere saerligt opmaerksom paa?

    Venligst Michelle

    Siden  ·  Svar pĂ„ kommentar
    • drsperling

      KĂŠre Michelle!
      Mange tak for dit spÞrgsmÄl, og dejligt, du fÞlger min blog! SkÞnt den er nÄet helt til Dubai;-)
      mht peeling er der mange forskellige typer. SÄ du skal fÞrst og fremmest have en vurdering af, hvad dit problem er primÊrt: pigmenteringer? TÞr hud? Ar? Derefter kan man vÊlge den rigtige. Nogle gange skal man teste en mild peeling fÞrst, og se, hvordan huden reagerer, derefter kan man vÊlge en stÊrkere peeling, der ogsÄ vil give bedre resultater (hvor huden til dels skaller af;-) Nuvel, nÄr du bor i Dubai skal du vÊre opmÊrksom pÄ, at huden efter en peeling kan vÊre lysfÞlsom i 3-4 uger. SÄ du mÄ starte blidt ud, og se, hvordan din hud reagerer, inkl anvende SPF 50 i din dagcreme minimum 3-4 uger efterfÞlgende.
      Jeg laver en del peelinger med en relativ stÊrk salicylsyre (frugtsyre), som er meget effektiv sÊrligt pÄ pigmentpletter og fine linjer. Men mange andre peelinger er ogsÄ effektive (lactic acid, glycolsyre, AHA, BHA)
      Men hvis du aldrig har prÞvet en peeling, sÄ er min bedste rÄd: Start blidt! Og graduér derefter op til stÊrkere styrke.
      Bedste hilsen
      Dr. Sperling

      Siden  ·  Svar pĂ„ kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. KrĂŠvede felter er markeret med *

 

NĂŠste indlĂŠg

NĂ„r Bland selv slik bliver til karamel i huden