Lørdagslæsning

Giver mælk uren hud og bumser?

article-0-1BCDAEE600000578-54_634x850article-0-1BCDAEE600000578-54_634x850

Der er sagt og skrevet meget om mælk… nogle elsker mælk, andre tåler ikke mælk og helt tredje er mere eller mindre mælkeforskrækket.

Mælkemarkedet er stort, og de seneste år er bølgen af bio-mælk som mandel-, soya- og rismælk for alvor også rullet ind over markedet. Hylderne i supermarkederne er fyldt med alt fra hasselnøddemælk, laktosefri mælk og  minimælk til økologisk sødmælk og fløde.

Nogle mennesker tåler ikke mælkesukker

Omkring cirka 5% af den danske befolkning kan ikke fordøje mælkesukker (laktose), og tåler ikke mælk. De har det man kalder LAKTOSEINTOLERANS (de mangler et enzym til at nedbryde laktose). Hvis disse mennesker drikker mælk, kan det give symptomer som luft i maven, mavesmerter og tynd mave. Andre steder i verden, fx i Asien, Afrika og Grønland er der steder hvor mellem 40-100% ikke tåler mælk.

MÆLK KAN PÅVIRKE DIN HUD

Selvom man ikke har laktose-intolerans, kan indtag af mælk godt give problemer. Nogle oplever at få uren hud og akne af at drikke mælk, eller have svært ved at komme af med en eksisterende akne. Og hvorfor det? Det skyldes blandt andet, at mælk indeholder insulin, hormonprodukter og væksthormon, der kan påvirke huden til at danne urenheder (via forstadier til hormonerne dihydrotestosteron og IGF-1).

Hormonpåvirkningen menes at være årsagen til, mælk og særligt skummetmælk giver bumser. Skummetmælk påvirker i særlig grad væksthormonet IGF-1. Det kan være årsagen til, at skummetmælk giver flere bumser end sødmælk.

REN HUD

Døjer du med uren hud kan du prøve at undlade at indtage mælk i en periode på minimum 3 mdr. Måske kan det hjælpe med at få en pænere hud. Hvis ikke det har effekt, er det formentlig ikke mælken, der er årsagen til urenhederne. Hvis du synes det er svært at “undlade” almindelig mælk, så prøv alternativer som mandelmælk, ris- eller soyamælk. Eller skift skummetmælken ud med sødmælk.

11 kommentarer

 • Melisa

  Hej, det er sådan at jeg lider har laktoseintolerans…. jeg har dsv fået meget uren hud på det seneste, og har derfor tænkt mig at skære ned på alt mælk. Men jeg har det så svært ved at undlade chokolade.
  Nu til mit spørgsmål, giver chokolade også uren hud..? 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Dr Sperling

   Spis så ren cholokalde som muligt, en god mørk chokolade tror jeg godt, du kan tåle. Det er mere “rigtige” mælkeprodukter, der giver uren hud

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jacquneline

  Har lidt af akne hele min ungdom,og stadig
  er 29,og er så dødtræt af det……….
  elsker netop mælk,youghurt,ost,og drak meget skummetmælk,som ung(altid foretrukket øko)
  har pco vil udelukke mejeripodukterne,og se om der vil ke noget…
  taget tilskud af mineraler,vitaminer,prøvet et utal af produkter,prøver hudlægerecepter
  dog aldrig roacuttan undladt den hidtil,og ligeledes P pillerne,men hvis det er mælkens skyld
  bliver det farvel til den,og mit vallepulver(proteinpulver)håber det skyldes det for,så kan jeg OMSIDER gøre noget
  ved min problemhud:)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • drsperling

   Hej J! Ja, det er værd at forsøge at skære mælkeprodukter væk. Prøv at bruge alternativer som rismælk/mandelmælk/soyamælk -der findes mange gode varianter! 🙂 Håber det lykkes for dig at slippe af med den uren hud. KH Dr. S

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Freja

  Hej,

  Jeg vil gerne prøve for en periode at undlade mælk fra min kost, da jeg døjer med uren hud. Og derfor vil jeg gerne vide, om jeg kan drikke laktosefrimælk, hvis jeg altså gerne vil have en pæn hud igen?

  Mvh Freja

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • drsperling

   Hejsa!

   Det er ikke kun mælkesukkeret (laktose), som kan give hudirritation, men også diverse hormonrester, der findes i mælk, der kan give uren hud.
   Derfor vil jeg anbefale en mælke-time-out, hvis du vil se, om din hud får det bedre:-) (-undlad også laktosefri)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • […] LÆS OM MÆLKS BETYDNING FOR UDVIKLING AF UREN HUD OG BUMSER HER […]

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Annemette Voss

  Søde du:)

  Det giver TOTALT mening. Jeg drikker nemlig kun sødmælk – både i kaffen, i mit bagværk og på havregryn, hvis jeg selv skal vælge. Men da jeg for 7 år siden skiftede sødmælken ud med skummetmælk fik jeg SÅ mange bumser i panden og på hagen – uden at ane hvorfor. Jeg fortsatte med skummetmælken i et par år – og døjede meget med uren hud dengang. Siden da tog jeg et valg (uden at vide noget om mælkens påvirkning af min hud) om at skifte til let- eller sødmælk igen – da det giver mig meget større nydelse. Ganske enkelt. Jeg hader en cafe latte med skummetmælk – så vil jeg sgu hellere drikke kloakvand..ha ha. Og nu har jeg (igen) fået min flotte hud tilbage – uden urenheder. Det MÅ hænge sammen.
  Tak for godt indlæg!
  Knus

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • drsperling

   SÅDAN! Ja.. Lyder som en rigtig god forklaring på dine tidligere hudproblemer! Skummetmælk er noget underligt noget… SÅ enig;-) Selv huden stritter jo imod light-produkter…;-)
   KNUS og god weekend:-) -Og du vover på nogensinde at lave opskrifter med skummetmælk i, deal?? 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ane

  Hej Marie-Louise
  Jeg så lige at der var linket til dit opslag om mælk og uren hud på facebook. Du taler om skummetmælk vs. sødmælk. Men jeg er interesseret i at vide om det samme gælder for andre mælkeprodukter – fx A38 og ost?
  Mvh Ane

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • drsperling

   hej Ane!

   Ja, det gælder også A38 og ost, men primært produkter med lavt fedtindhold. Derfor altid bedre at vælge “alm” A-39 (3,5%) og fed ost frem for Cheasy etc.

   Kh 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Lørdagslæsning