Tori Spelling kom forbi Amalieklinikken i dag

SOYA, SUND HUD og SUNDT HÅR

skin-aging-visual-representation-changes-over-lifetime-collagen-elastin-form-structure-dermis-making-tight-34993417skin-aging-visual-representation-changes-over-lifetime-collagen-elastin-form-structure-dermis-making-tight-34993417

Hvem vil ikke have smuk hud, hår og negle…? Nu skal det handle om hvordan du kan blive sundere med soya.

Hvorfor spise soya?

Når du spiser soya regelmæssigt kan det have gavnlig effekt på

-at holde huden ung

-at reparere skader fra solen

-at styrke og at hår og negle

 

Hvordan virker soya?

Soya indeholder “isoflavoner”, “saponiner” og “peptider”, der stimulerer en række processer, der holder på fugt og styrke i huden, håret og neglene . Det sker ved at soya øger den naturlige dannelse af hyaluronsyre (fugtbinder) og kollagen (elasticitet). Hyaluronsyre og kollagen skal ses på tegningen ovenfor som “HYALORONAN” og “COLLAGEN”. Som det vises, indeholder en ung hud mere af disse komponenter sammenlignet med en ældre hud.

Soya giver også naturlig UV-beskyttelse i huden, der betyder, at solens stråler ikke så let kan gøre skade i huden. Dog erstatter soya i kosten ikke en solcreme.

Hvordan får man soya ind i kosten..?

Soya findes i mange udgaver…

Prøv at spise “vegatarisk”, og indfør soyaprotein i stedet for kød 1-2 gange om ugen. I Helsekostforretninger findes et stort udvalg af tofu, soya-bøffer etc. Derudover kan du lave shakes med fx soyamælk, soyaproteinpulver, lidt isterninger og en banan eller frosne jordbær.

 

God Søndag, Dr. Sperling

IMG_0758-Resized-1024x1024-847x635

8 kommentarer

 • Alice h

  Hvad med at soya er under forskning for at være hormonforstyrrende og kan være medvirkende til at øge risikoen for brystkræft…

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • drsperling

   Hejsa
   Det er ikke veldokumenteret at det skulle være tilfældet (det er nærmere en skrøne), og i de mængder, man får gennem maden, er der ikke belæg for, at soya skulle øge risikoen for brystkræft.

   Taler vi om brystkræft og “fødevarer”, bør vi i stedet skal se på fx alkohol. Danmark har en af de højeste forekomster i Europa af brystkræft. Detter mener man bla skyldes, at danske kvinder drikker for meget. Selv 7 genstande om ugen (som er anbefalet) øger risikoen. (Fordi alkoholen påvirker leverens omsætning af østrogen)

   Kh Dr S

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Karin

  Hvor meget soya anbefales om dagen, for at opnå resultater?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • drsperling

   Svært at sige helt præcist,men vil anbefale soyaprodukter gerne 2-3 gange om ugen. Det er nemt: Fx soya-mælk om morgenen, og tufo eller lign til frokost/aftensmad 1-2 gange om ugen:-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Denrigtigefrb

  Soja bønner, Edamame ( køb dem uden bælg ) er et godt proteintilskud. Smid en håndfuld på panden med den ristede spidskål eller blomkåls ris. Kan også blandes i skyren med avokado og frosne blåbær og granatæblekerner. Jeg bryder mig ikke om smagen i sojaolie, så det bruger jeg ikke. Steger i kokos olie. Tager olieshots af ‘Livets Olie’ hver dag. Alt dette er godt for en aldrende hud. Vil prøve sojamælk til min kaffe. Tak for altid gode råd.
  Skal vi sige tillykke med din Specialistanerkendelse?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • drsperling

   Lyder godt! Selv tak:-) Og tak, mangler kun 8 dage 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Katrine

  Er der et alternativ til soya? Jeg tåler nemlig hverken soya, bønner, kikærter osv.
  Kh Katribe

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • drsperling

   Så må du nok tænke i fed fisk tror jeg, der også giver UV beskyttelse

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Tori Spelling kom forbi Amalieklinikken i dag