Ikke en helt almindelig dag på jobbet!

FEDTSUGNING: Holder resultatet evigt?

liposuction procliposuction proc

MINI-GUIDE TIL FEDTSUGNING (LIPOSUCTION)

Hvor, hvornår og hvordan?

Fedtsugning er en metode til at fjerne fedt i lokale områder, fx

Under hagen

Langs kæben

I BH-dellen mod armhulen

På maven

Langs flankerne

På yderlår og eller inderlår

Omkring balderne

Ved knæene

Langs læggene

områder lipo

Er fedtsugning en slankekur?

Fedtsugning er ikke en slankekur, hvilket betyder, at hvis du generelt ønsker at blive “slankere” er en ja, slankekur bedre. Fedtsugning egner sig bedst til normalvægtige personer, og er en metode til at skabe mere harmoniske kropsformer. På engelsk kalder man det “body-contouring”. Man forbedrer kroppens kontur.

De bedste resultater opnår man derfor ved at fedtsuge områder, der netop er genstridige for vægttab. Det vil sige en normalvægtig person med fx topmave, ridebukser eller store buler på inderlårene. Der er tale om fedtdepoter, der er genetisk betinget, og som bare ikke vil “slippe” uanset hvor sundt man lever.  (Og her taler vi ikke om ekstrem sport som fitnessatleter til konkurrencer og lign, hvor alle naturlige kropsformer stort set kan ende med at blive udslettet. Vi taler om almindelig mennesker med sund livsstil).

Forsvinder fedtet for altid ved en fedtsugning?

Ja, de fedtceller, der bliver fjernet, kommer ikke igen. Men de fedtceller, du har tilbage i området, kan blive større, hvis du tager meget på efter operationen. Det er derfor vigtig at holde vægten (eller tabe vægt) hvis du ønsker at holde et godt resultat  i mange år. Et par kilo ekstra, vil formentlig ikke kunne spores, men tager du 10-15 kilo på, vil fedtet i området, du er suget, vokse.

Antallet af fedtceller på kroppen øges i barn- og ungdommen, og kan påvirkes under graviditet. Men ellers er antallet af celler stabilt hos voksne. Det er altså størrelsen af fedtcellerne, der varierer afhængigt af din vægt. Det forklarer også, hvorfor det kan være svært at holde et vægttab, da fedtcellerne ligger på lur, og er klar til at vokse, så snart du over tid indtager for mange kalorier.

Det vil sige, du er kandidat til en fedtsugning, hvis du er

Minimum 18 år gammel, normalvægtig, lever sundt, helst ikke-ryger, og har et eller flere fedtdepoter, der er lette at få øje på (det vil sige, de er isolerede).

 

FØR OG EFTER FEDTSUGNING AF RIDEBUKSE-OMRÅDE  (efter 3 måneder // fotos fra Amalieklinikken)

fedstugning-foer-242x300fedstugning-efter-242x300

Gør det ondt?

Mindre områder kan suges i lokal bedøvelse, større eller flere områder klares bedst i fuld narkose. Efter operationen kan du forvente at få blå mærker, hvor du er suget, som forsvinder efter nogle uger. Du vil derfor også være lidt øm, men du kan gå og stå på operationsdagen. Det hjælper at være let aktiv, og du kan allerede efter 1 uges tid begynde på sport igen efter evne. I minimum 3-6 uger skal du have stramt tøj på (kompressionstøj). Dette vil du få med hjem fra klinikken. Kompressionen hjælper huden på plads og afhjælper væskeophobning.

Hvornår ser man resultatet?

Det tager nogle måneder for huden at stramme sig op efter en fedtsugning, så det endelige resultat ser du bedst efter 3-6 (nogle gange 12) måneder. Så vær tålmodig.

Hvad kan der gå galt?

En god fedtsugning handler om balance. Kirurgen skal suge tilpas, og ikke for meget. Suger kirurgen for meget fedt, er der risiko for, at huden trækker sig ujævnt sammen, og der opstår indtrækninger i huden, der er meget svært at korrigere. Det ligner en virkelig seriøst cellulite, som de fleste kvinder hader i forvejen. Derfor er det ekstremt vigtigt, at du også forstå, at kirurgen ikke bare kan suge “alt væk”, da der skal være et lag under huden tilbage til at skabe en jævn overflade.

Infektion er en uhyre sjælden komplikation til fedtsugning. I så fald skal det behandles med antibiotika.

Det vil altid bløde lidt under en fedtsugning, der giver blå mærker. Men der er tale om et meget beskeden blodtab under denne type operation.

Hvis huden er meget løs i forvejen, kan der opstå mere løshed ved at suge fedtet væk. Det er derfor ikke altid lykken bare at blive fedtsuget, selvom der er et fedtdepot- hvis huden er meget løs, vil den oftest ikke kunne trække sig særlig meget sammen efterfølgende. Er det på maven, kan der blive behov for at skære det overskydende hud væk (abdominalplastik).

Hvad er prisen?

Priserne starter ofte fra mellem 12-18.000 kr afhængigt af hvilket område, der skal suges. Vælger du flere områder, er der stor rabat på område 2 og 3. Du betaler altid mest for det første område.

F.eks mave, lår og knæ. Maven betaler du fuld pris for, lår og knæ betaler du betydeligt mindre for.

 

Vil du vide mere?

LÆS MERE OM FEDTSUGNING HER

Dr. Sperling

2 kommentarer

 • Marie

  Hej Dr. Sperling

  Du skriver, at de fedtceller som fjernes ikke kan komme igen, men at hvis man tager meget på kan man vokse i det sugede område. Jeg overvejer selv en fedtsugning efter en fødsel men kan læse nogle artikler om, at det fjernede fedt kommer igen – bare andre steder på kroppen – også selvom man ikke tager på! Artiklerne henviser til et studie af Teri Hernandez og Robert Eckel of the University of Colorado. Hvad er dine erfaringer med det? Jeg vil gerne af med min muffintop efter en fødsel, men samtidig vil jeg istedet have større lår eller numse)-:

  På forhånd tak

  Marie:-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • drsperling

   Hej Marie

   Tak for dit spørgsmål.

   Så længe man er normal vægtig på operationstidspubktet og ikke tager 10-15 kilo på i de følgende år efter operationen, kommer fedtet ikke igen.
   Der er meget diskussion om emnet, men det er ikke et problem, vi oplever med vores patienter.

   Hvis du kun ønsker fedtsugning af maven, er det også et relativt begrænset volumen, der skal suges.

   Mvh Dr Sperling

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ikke en helt almindelig dag på jobbet!