Kan man tandbørste sin hud?

Stop aging: Quit smoking!

rynging

Jeg kommer her med en vinkel på rygning, som ofte ikke nævnes, når det handler om rygningens skadelige virkninger på kroppen. Nemlig hvordan rygning nedbryder huden og giver grove porer, både hos mænd og kvinder.

Rygning og din hud

Kampagner mod rygning er ofte gået på rygning og hjerte- og lungesygdomme, hvilket er helt relevant. Men rygning skader meget mere end dine lunger.

7 ting rygning gør mod huden

Rygning

  • Giver grove porrer
  • Nedbryder hudens bindevæv
  • Udtørrer huden
  • Forværrer uren hud
  • Giver rynker tidligt
  • Giver løshed af huden
  • Øger hudens modtagelighed for solens skadelige UV stråler (og derved pigmentpletter, rynker, karsprængninger og tørhed)

Drop cigaretterne

Så vil man holde huden ung, er en af de vigtigste ting, man selv kan gøre, at lægge cigaretterne på hylden, da cigaretrøg er noget af det, der skader huden allermest.

Et af de største problemer med rygning er, at det lukker den fine blodtilførsel med næring til hudens små blodkar, som betyder, at huden at huden nedbryder sig selv hurtigere.

Den manglende næringstilførsel fører med tiden til en grålig hudtone med store porrer og langt flere og tidligere rynker, end man ellers ville have udviklet.

På tvillingestudier kan man for eksempel se forskel, hvis den ene har røget, og den anden ikke har. Så kan du spise nok så mange blåbær og gulerødder, men hvis du ryger, så er det lidt lige meget det hele.

Her ses to enæggede tvillinger, den første er ikke-ryger, den anden er ryger.

smoker

Det er individuelt, hvornår skaderne opstår, også afhængigt at hvor mange cigaretter man ryger og ens livsstil i øvrigt. Men allerede inden for fem til ti år kan man godt spore en skade, hvis man kigger godt efter. Når man er teenager, i 20-erne og i starten af 30-erne kan man ofte kompensere fint for de skadelige virkninger, men huden ophober skaderne og “pludseligt” kan skaderne komme, og huden falder sammen og giver de omtalte følger.

Er det for sent at stoppe?

Det betyder imidlertid ikke. at alt er tabt, fordi man har røget – heller ikke selv om man har gjort det i mange år. Stopper man med at ryge, vil selv storrygere se forbedringer i huden efter fire-otte uger. Det er aldrig for sent at stoppe, men mange skader kan være svære at rette helt op. Og rygestop kan om ikke andet begrænse fremtidige skader.

Rygestop er svært, men søg hjælp hos din egen læge, som helt sikkert vil støtte dig i dit valg og kan henvise til rygestop-kurset eller anden støtte. 

 

Dr. Sperling

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kan man tandbørste sin hud?