Japansk lifting eller Botox?

Hvorfor får man(d) høje tindinger?

getty_rf_photo_of_balding_man_in_mirrorgetty_rf_photo_of_balding_man_in_mirror

Facts om høje tindinger hos mænd -kan man undgå den vigende hårgrænse?

Hårtab er for mænd er formentlig det samme som rynker er for kvinder: En helt normal tilstand, der alligevel kan føles ganske forfærdelig!

Det er naturligt for mænd  at tabe håret med alderen -og særligt i tindingerne eller på issen (som ligner en “måne”).

Høje tindinger er et meget normalt fænomen blandt mænd. Hårtab opstår primært pga hormonpåvirkning, der sætter ind hos nogle allerede  i 20-erne. Faktisk oplever hver tredje mand hårtab inden han er 30, og fra 40- og 50-års alderen sker det hos næsten halvdelen.

Et hormon, der hedder dihydrotestosteron (DHT), påvirker særligt mandens hårvækst på hovedet. Hormonet gør håret tyndere og kortere. DHT stammer oprindeligt fra ?almindeligt? testosteron, men enzymer laver testosteronet om til DHT.

Det er mængden af enzymer, der bestemmer hvor meget DHT, der bliver dannet. Mængden af enzymerne er arvelig.

Men det er ikke kun DHT, der har betydning for hårtabet. Det er også hvor følsom hovedbunden er for hormonet. Jo mere følsom, jo større hårtab. Når hovedbunden er meget følsom,  ?suger? den DHT til sig, som får håret til at blive tyndere, kortere og falde af.

Er der andre årsager?

Ja, mænd skal være opmærksomme på, at rygning, stress og visse mangeltilstand på jern og mineraler kan påvirke hårvæksten.

 

hair-loss-stages

Der findes forskellige grader af hårtab, fra vigende hårgrænse til “fuld måne”. 

 

Hvis man vil udskyde hårtabet, er der hjælp at hente?

 • Nærig er vigtig. En sund varieret kost er et must. Der findes også forskellige hårekstrakter (en form for shampoo), der gøder hårbunden med vitaminer og mineraler, der kan give gode vækstvilkår for de eksisterende hår, det vil sige sikre en sund hovedbund. Ekstrakterne kan dog ikke give ny hårvækst.
 • Medicinsk behandling med Finasterid hæmmer omdannelsen af testosteron til DHT. Pillerne virker på at vedligeholde håret, og danner ikke nye hår. Stopper man med pillerne, vil hårtabet fortsætte. Pillerne kan ikke 100% standse hårtabet.
 • Hårtransplantation, hvor den nyeste og mest anvendte metode hedder FUE

 

FUE (Follicle Unit Extraction) hårtransplantation genopbygger tyndt hår eller skaldethed.

Hårtransplantation er en permanent behandling. Det betyder, at når håret har sat sig fast i det skaldede område,  vokser det helt normalt. Hårene tages typisk fra baghovedet, men kan også tages fra kroppen.

Hvordan foregår behandlingen?

Behandlingen foregår i lokalbedøvelse og tager ofte 6-8 timer ad gangen. Der transplanteres mellem 200- 1200 hårfollikler per behandling. Nogle gange er der behov for flere transplantationer før man opnår tilfredsstillende resultat, der også afhængigt af udgangspunktet.

Rent teknisk foregår transplantationen ved, at man med et lille rør på mellem 0.8-1.2 mm udstanser den enkelte “hårrod” (follicular unit), som indeholder mellem 1-4 hår. Hårroden transplanteres derefter til det skaldede område, via et lille snit, der er lavet i huden. Der går mange måneder efter behandlingen, før man er det endelige resultat.

images-1

Eksempel på FUE behandling

Der er flere klinikker i Danmark, der laver FUE behandlingen, som kan synes at være en lidt omkostelig behandling, men det er til gengæld også en permanent behandling.

 

Dr. Sperling

2 kommentarer

 • Eva

  Hej
  Kan dette også gøres på kvinder, hvor håret er fint, og langt mellem hårstråene ( på toppen), men dog hår på hele hovedet?
  Bh
  Eva

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • drsperling

   Hej Eva
   Ja, samme teknik kan anvendes til kvinder

   Mvh Dr Sperling

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Japansk lifting eller Botox?